BİRA YAPIMI

        Bira yapımında şarap yapımı bilümündeki mayalandırma yer ve kap seçimi kurallarına aynen uyulmakla birlikte biranın asitli karbondioksitli bir içki olması nedeniyle son kısmında bazı farklı işlemler yapılmaktadır. Şaraba göre daha fazla özen isteyen bira  kendini memlekette hissetmek isteyen gurbetcilere ilaç gibi gelmektedir.

        Bıranın alkol miktarı şaraba gire az olduğundan (%6 civarı) şaraptaki kadar şeker konulmaz marketten alınan alkolsüz 20 litre biranın içerisine yaklaşık 800 g şeker ilave edilir.(biranın rengini ayarlamak için marketlerde bulunan kek yapımında kullanılan kahverengi şekeri kullanabilirsiniz) Şarap üretimindeki şekilde maya katılarak uygun yerde gaz çıkışı sağlanarak permantasyon başlatılır permantasyon yaklaşık 20 gün sonra şeker bittiği için yok denecek kadar azalır. Aktarma işlemi yapılarak dipteki tortu dökülür. Üç gün sonra ikinci aktarma işlemi yapılarak elde edilen yaklaşık % 6 civarı alkollü içecek gazsız olması nedenıylen gazı kaçmış bira tadı verir.

        Biraya gaz kazandırmak için pet şişe içerisine 3/4 elde edilen karışım 1/4 alkolsüz bira konularak kapağı sıkıca kapatılır. Pet şişenin üst kısmında yaklaşık üç parmak boşluk kalmasına dikkat edin. Cam şişe kullanmayın cam şişe kırılması patlaması esnasında içerisindeki gazın da etkisiyle çevreye zarar verir. Petşişelerde bu risk yoktur kapakları da basınca daha dayanıklıdır.Karışımın yaklaşık on gün agzı sıkı şekilde kapalı olarak oda sıcaklığında karanlık ortamda belemesi gerekir. 1/4 lük alkolsüz bira içerisinde bulunan besinler karışım içerisinde uyku konumuna geçen bakterileri tekrar canlandırarak biranıza yeterli karbondioksit gazı sağlayacak permantosyonu yaparlar. Ağzı sıkıca kapalı olan pet şişenin içerisinde karbondioksit gazı çözülerek her yudumunda sizi memlekete, özgürlüğe götürür.

 

 

ANA SAYFA

kemalatamiloglu@mynet.com