ALKOL ÜRETİMİ

        Tarihte ilk çağlardan bu yana alkol üretilmekte ve tüketilmektedir. Bugün alkol yanlızca sofralık içki olarak değil sağlik ve endüstri sektörlerinde de kullanılmaktadır. Sağlık sektöründe temizlik ve mikropları sabiyleme amaçlı kullanılan alkol, endüstride  ısınma, aydınlanma amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca I. Dünya savaşında motorlu araçların çalıştırılmasında kullanılmıştır.

        Bizi asıl ilgilendiren iki  alkol çeşiti vardır. Etil alkol - Metil Alkol.

ETİL ALKOL

Meyve ve sebzelerin  uygun kap ve koşullarda mayalanarak sabit sıcaklık ortamında alkol üretiminin bakteri tarafından sağlanması. Tamamen sağlıklı %12 derecesinde alkol elde edilir. Bakterinin alkol seviyesi %12-13 üzerinde olan ortamlarda hızla sayısının azalması nedeniyle bu yöntemle  yoğunluğu daha fazla alkol üretimi mümkün değildir. Yıllanmış şaraplarda  yaşayan çok az sayıda bakteri alkol seviyesini %13 ün az da olsa üzerine çıkarabildiğinden değerini arttırmaktadır.

Rakı, viski, votka ve cin benzeri yüksek alkollü içkilerde geleneksel yöntemlerle elde edilen % 12 lik karışımın alkol ve su arasındaki kaynama sıcaklığı farklılığından faydalanılarak ayrıştırılması alkol derecesinın ayarlanması, uygun koku ve tat veren maddelerle karıştırılması, damıtılması yada bekletilmesi yöntemleri ile elde edilmektedir.

METİL ALKOL

        Kendisi de bir canlı olan bakteri metil alkol üretemez. Metil alkol üretmesi intahar anlamına gelir. Bakterinin etil alkolden başka alkol çeşiti üretmesi mümkün değildir.

        Metil alkol (Türkçe adı odun ruhu) Ağaç kütüklernin sanayıde mobılya inşaat sektöründe kullanımları için fırınlanmaları esnasında ortaya çıkar. Kereste ve kütükler fabrikalarda ömürlerini uzatmak, dayanıklılıklarını arttırmak için fırınlanırlar. Fırınlama esnasında ısıtılan odun içerisinde yuva yapan kurtçuklar ölürken odunun ruhu da (metil alkol) açığa çıkar. Kereste işleme tesisler bu işlemi yaparken kerestenin canlı hücreleri öldürülerek tekrar yeşermesi engellenmiş, kurtcuk ve kurtcuk yumurtalarından  arındırılmış. Makinaların zarar görmeden işleyebilecekleri kuru kereste elde edilmiş, ekonomik değeri olan ısı parfüm kolanya endüstrisinde kullanılan metil alkol elde edilimiş olur.

        Metil alkolün kaza ile elde edilmesi olayı ise genellikle Afrika'da şeker kamışından alkol üretılmesi esnasında exoterm (ısı üreten) permantasyonun Afrika'nın sıcağının da etkisiyle şeker kamışının odunsu kısımları içerisindeki metil alkolü (odun ruhu) ortaya çıkaracak sıcaklıklara ulaşması ile olur.

 

 

ANA SAYFA

kemalatamiloglu@mynet.com