RAKI YAPIMI

        Rakı yapımında doğal yöntemlerle meyvelerden elde edilen alkollerin kullanılması işin en önemli noktalarından biri. Piyasada satılan alkoller %99 saf da olsalar elde ediliş yöntemi bilinmediğinden risk teşkil eder. Bu konuyu etil - metil alkol kısmında açıklamıştım. Sabırlı olun rakınızı meyvelerden elde ettiğiniz alkolle yapın. Eğer aşağıda anlattıklarıma dikkat ederseniz Yeni Rakıdan daha iyisini dahi yapabilirsiniz. Şimdi bazı arkadaşlar bu iş için bu kadar uğraşilir mı diyebilirler. Evet uğraşılır böyle bir ülkede tabii ki yapacak mesai dışında sosyal aktivitenin olmayışı size bol bol böyle işlerle uğraşacak vakit bırakır. Tekirdağ rakısının özelliğinin üzümden elde edilen alkolden yapılıyor olması olduğunu unutmayın. Altınbaş rakı ise karışık meyvelerden elde edilen alkollerden yapılmaktadır.

        Aşağıda ayrıntılara geçeceğim ama kabaca yapılacak işlemleri birkaç cümleyle sıralayayım.

        1. AŞAMA(Meyveden alkol elde edilmesi)

Üzüm suyu mayalanarak şarap elde edilecek. Elde edilen şarabın en az üç dört defa aktarılarak maya ve tortudan arındırılması çok önemli aksi takdirde lezzetli rakı yapamaz acı maya tadını rakınızda hissedersiniz. Ülkemizin bazı yörelerinde incir kaysı gibi meyveler kulanılarak rakı yapılıyorsa da bence enlezzetli yöntem üzümden olanı. Bölgenin özelliklerine göre ekonomik olduğundan çok değişik meyveler alkol üretiminde kullanılabilmekte. Aşağıda belirteceğim karışım size iyi sonuç verecektir.

10 L Üzüm suyu + 15 L su + 3.5 kg toz şeker karıştır  şarap yapımında olduğu şekilde mayalandır. 20. günden itibaren üç günde 1 defa karişımı aktararak maya kokusundan ve tortudan arındır.

       2. AŞAMA  DÜZENEK HAZIRLANMASI VE İNCELİKLERİ, AMACI

        Düzeneği yukarıda anlatılan şekilde hazırlanan şarabın içinden alkolünün ayırt edilmesinde ve en son safha olan rakının yapımında kullanmaktayız. Düzenek deyince korkmayın öyle çok zor birşey değil bulunduğunuz yerin özelliklerine göre değişik yöntemlerle bu işi yapmak mümkün.

        KAZAN : Kazan deyince sanmayın ki bir metre boyunda bakırdan bir aletten bahsediyorum. İçerisine 5-6 litre sıvı alabilecek ağzı üstten çevirmek suretiyle sıkıştırılarak kapatılan bir düdüklü tencere bu iş için yeterle ama tabiiki bazı eklemeler yapılazak. Tencerenin en  önemli özelliği tepesindeki topuz sıkılarak lastik contanın sızdırmazlığı sağlaması şeklinde olması. Piyasada çoğunlukla bulunan düdüklü tencereler kilitleme diş ve basınç artınca açılarak devreye giren lastik conta kullanılan tipte olduğundan bu işlem için kullanılamamakta. Şekle bakınız.

        KAPAK : Aşağıdaki şekilde görüldüğü üzere kapak üzerinde iki çıkış noktası bulunmaktadır. Bu hemen bütün düdüklü tencerelerde standart özelliklerden biridir. Bunlardan birincisi basınç seviyesi belli bir seviyeyi aştığında buhar çıkışını sağlayan kısım. İkincisi ise birinci basınc kontrol tapası çalışmadığında basın belli bir seviyeye ulaşınca açılarak buharın boşalmasını sağlayan emniyet tapası. Bizim bunlardan ikisine de ihtiyacımız yok çünkü biz düdüklü tencereyi basınç için değil adi kaynatma işlemi için kullanacağız. Bu kapaklardan birisini direk buhar çıkışı diğerini ise termometre takmak için kullanacağız. Termometreyi takma nedenimiz işin biraz fantazisi geleneksel yöntemlerde hiç termometre kullanılmamakta.

 

 

kemalatamiloglu@mynet.com